Ce se intampla daca dormi de Sf. Gheorghe?

 

 

Ce nu stiati despre sarbatoarea de Sfantul Ghorghe?

SUPERSTITII DE SFANTUL GHORGHE!

Numeroase superstitii sunt legate de aceasta zi si de noaptea care precede ziua de sf Gheorghe.Noaptea dintre 22 și 23 considerată a fi de temut. Se recomanda ca oamenii să stea în casă în această noapte deoarece ies sufletele strigoilor, cei cărora le ies noaptea sufletele și bântuie prin sate, călăresc pe cozi de mătură și aduc probleme.
Superstiția spune că este bine să se pună ghimpe, mărăcine sau crengi de măceș la ușa grajdului pentru strigoii să se înțepe când vin să ia vitele.

Sfantul Gheorghe. In credinta populara se zice ca atunci cand broastele canta pentru prima data, Sfantul Gheorghe ia cheile de la Samedru (Sfantul Dumitru) si deschide portile naturii catre viata.

In unele zone, in ziua de Sf. Gheorghe, barbatul pune ramuri verzi la stalpii portilor, la ferestre si usi, la grajduri si gradini, dar si la mormintele neamurilor, pentru a se feri de forte malefice. Aceste ramuri se pastrau apoi peste an, ca leacuri impotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dadeau hrana animalelor pentru a le feri de duhurile rele.

Dacă înainte de Sfântul Gheorghe un om prinde un șarpe, el trebuie să-i taie capul, apoi să îl poarte la pălarie sau basma. Asta îi va permite să vadă strigoii călare pe animale.

SA NU DORMI MULT!

In unele zone se zice ca cine doarme in ziua de Sfantul Gheorghe, va dormi tot anul.

Sfantul Gheorghe. O alta traditie din ziua de Sf. Gheorghe este urzicatul. Se spune ca cine este urzicat va fi mai ager, mai harnic si mai sanatos intreaga vara.

In ziua de Sangeorz, se aleg ciobanii care urmeaza sa ia in primire oile pana la sarbatoarea de Sf. Dumitru.

Gunoiul din adunat in ziua de Sf. Gheorghe se pune la radacina pomilor, pentru a rodi.

Se zice ca data in dimineata de Sf. Gheorghe e multa roua, anul va fi imbelsugat.

La biserici se împarte liliac, iar în unele regiuni, leuștean, pentru a păstra sănătatea oamenilor și animalelor pe tot timpul anului și pentru a-i feri de rele.

Peste 9oo.000 de români îşi sărbătoresc, onomastica de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.